Een rijke geschiedenis

1861  
Andele Hellema opent een banketbakkerij in Hallum 
Slechts 22 jaar is Andele Hellema, als hij in 1861 een huis vindt in Hallum waar hij een banketbakkerij kan beginnen. Een gat in de markt: op het Noord-Friese platteland werd nauwelijks koek, koekjes en gebak gemaakt. Hij opereerde onder het motto: ‘Bakken met liefde leidt tot betrokken medewerkers, prachtige producten en bovenal tevreden klanten’.  
 
1899 
Zoon Jan Andeles Hellema neemt het stokje over 
Andele overlijdt in 1887 op 49-jarige leeftijd, wanneer opvolger zoon Jan Andeles nog slechts negen jaar oud is. Hierdoor werd Hellema van 1892 tot 1899 door zijn drie zussen: Grietje, Lykeltje en Pietje. In 1899 neemt Jan Andeles uiteindelijk het stokje over.  

1914 
Hellema verkoopt aan bakkerijen 
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog besluit Jan Andeles Hellema om niet meer aan particulieren te verkopen, maar aan bakkerijen en groothandels. Een besluit dat goed uitpakt: rond 1918 nam de vraag naar koekjes bij bakkers behoorlijk toe. Om deze reden werd logement De Valk, gelegen naast de bakkerij, gekocht om uit te breiden.  

1946 
Over de grens 
In 1940 nam zoon Wieger, samen met zijn zoon Aedzer, het stokje over van Jan. Veel groeien kon ‘Koek- en Banketfabriek De Valk’ (zoals Hellema toen heette) in de oorlogsjaren echter niet. Na de oorlog explodeerde de vraag ineens. Zo kon het zomaar voorkomen dat het familiebedrijf ook producten naar Engeland kon verschepen: Macaroons (Abrikoosjes). De eerste stap over de grens was gezet.  

1947 
Massaproductie 
Aedzar kon in 1947 eindelijk een droom in vervulling laten gaan: de aanschaf van een kettingoven. Hiermee had het bedrijf haar eigen lopende band in handen, en verliep de productie van koekjes nog gesmeerder. Gouden jaren zouden volgen.  

1974 
Hellema steeds aantrekkelijker voor werknemers 
Onder het bewind van Jan Ymke Hellema, zoon van Aedzer, vond er een flinke schaalvergroting plaats bij Hellema. Enerzijds door maatschappelijke ontwikkelingen, anderzijds doordat Jan een man was van technologische vooruitgang. Dit betekende dat er meer en meer mensen bij Hellema aan het werk kwamen. In 1974 werd er een nieuwe locatie geopend aan de Doniaweg, het nieuwe industrieterrein bij Hallum.  

1999 
Nieuwe gezichten, nieuwe producten 
Na 34 jaar aan het roer te hebben gestaan, gaf Jan Hellema in 1999 de leiding over aan Gerrit en Hille Hellema. Zij bouwden Smoeltjes tot het kindermerk dat het nu is en zetten meer de nadruk op de ontwikkeling van nieuwe producten. Niet alleen voor de Nederlandse markt, maar ook ver daar buiten. 

2011 
Hellema bestaat 150 jaar 
Van turfgestookt naar gasgestookt, van een insteekoven naar een supermoderne ovenband van 100 meter, van sommetjes op vettig papier naar tabellen uit de computer en van handmatig ingepakte blikken naar hypermoderne inpakmachines. Er is veel gebeurd in 150 jaar! 

2020 
Een wereld aan cookies, bars & bites 
Bijna 160 jaar later is de fabriek, waar nu inmiddels 280 personen werken, nog steeds binnen de familie Hellema. De broers Gerrit en Hille Hellema zijn onderdeel van de directie. Er is een hoop veranderd, maar het is nog steeds een prachtig familiebedrijf in het Noord-Friese Hallum. 

Nieuws

Onze nieuwe website is live

Wij ontwikkelen natuurlijk al jaren op het gebied…

Hellema gaat groen met 740 zonnepanelen

Hellema gaat groen met 740 zonnepanelen Dat maakt…

Lees meer nieuws
Ontdek meer!