1861
Andele Hellema opent een banketbakkerij in Hallum 
Slechts 22 jaar is Andele Hellema, als hij in 1861 een huis vindt in Hallum waar hij een banketbakkerij kan beginnen. Een gat in de markt: op het Noord-Friese platteland werd nauwelijks koek en gebak gemaakt. Hij opereerde onder het motto: ‘Bakken met liefde leidt tot betrokken medewerkers, prachtige producten en bovenal tevreden klanten’.  

1899
Zoon Jan Andeles Hellema neemt het stokje over

Andele overlijdt in 1887 op 49-jarige leeftijd. Op dat moment is zoon Jan Andeles slechts negen jaar oud. Zijn drie zussen, Grietje, Lukele en Pietje nemen daarom van 1892 tot 1899 het runnen van de firma over. In 1899 neemt Jan Andeles het stokje over.

1914
Hellema verkoopt aan bakkerijen
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog besluit Jan Andeles Hellema om niet meer aan particulieren te verkopen, maar enkel nog aan bakkerijen en groothandels. Een besluit dat goed uitpakt: rond 1918 neemt de vraag naar koekjes bij bakkers behoorlijk toe. Om deze reden wordt logement De Valk, gelegen naast de bakkerij, gekocht om uit te breiden.

1946
Over de grens
In 1940 neemt zoon Wieger, samen met zijn zoon Aedzer, het stokje over van Jan. Veel groeien kon ‘Koek- en Banketfabriek De Valk’ (zoals Hellema toen heette) in de oorlogsjaren echter niet. Ná de oorlog explodeert de vraag ineens. Zo ging het familiebedrijf ook producten naar Engeland verschepen: de Macaroons (Abrikoosjes). De eerste stap over de grens is gezet.

1947
Massaproductie
Aedzar laat in 1947 eindelijk een droom in vervulling gaan: hij schaft een kettingoven aan. Hiermee heeft het bedrijf haar eigen lopende band in handen, en verloopt de productie van koekjes nog gesmeerder. Gouden jaren zullen volgen.

1974
Hellema steeds aantrekkelijker voor werknemers
Onder het bewind van Jan Ymke Hellema, zoon van Aedzer, vindt er een flinke schaalvergroting plaats bij Hellema. Enerzijds door maatschappelijke ontwikkelingen, anderzijds doordat Jan een man is van technologische vooruitgang. Dit betekent dat er meer en meer mensen bij Hellema aan het werk komen. In 1974 wordt er een nieuwe locatie geopend aan de Doniaweg, het nieuwe industrieterrein bij Hallum.

1999
Nieuwe gezichten, nieuwe producten

Na 34 jaar aan het roer te hebben gestaan, draagt Jan Hellema in 1999 de leiding over aan Gerrit en Hille Hellema en Douwe de Vries. Zij maken van Smoeltjes een bekend kindermerk en leggen meer nadruk op de ontwikkeling van nieuwe producten. Niet alleen voor de Nederlandse markt, maar ook voor ver daarbuiten.

2011 
Hellema bestaat 150 jaar 
Van turfgestookt naar gasgestookt, van een insteekoven naar een supermoderne ovenband van 100 meter. Van sommetjes op vettig papier naar tabellen uit de computer en van handmatig ingepakte blikken naar hypermoderne inpakmachines. Er is veel gebeurd in 150 jaar! 

2015
Een wereld vol koekjes, bars & bites
Jaren later is de fabriek, waar nu inmiddels 280 personen werken, nog steeds een familiebedrijf. De broers Gerrit en Hille Hellema vormen de directie. Er is een hoop veranderd, maar ook veel gelijk gebleven. De productietechnieken, kennis en mogelijkheden zijn groter en vernieuwd maar de bakkerij staat nog altijd in het Noord-Friese Hallum. 

2021 
160 jaar Hellema
De Smoeltjes zijn inmiddels niet meer weg te denken en bestaan dit jaar maar liefst 25 jaar. Een feestjaar in een roerige tijd. Door het coronavirus worden grote evenementen zoals de ISM, dé beurs op het gebied van zoetwaren, afgelast. Hellema biedt daarom een uniek alternatief. Met digitale live-uitzendingen brengen we onze internationale contacten op de hoogte van de laatste trends tijdens de op maat gemaakte Meet & Tastes!

2022
Uitbreiding Hellema door bouw nieuwe warehouse jaar Hellema
Goed nieuws! De wereld van koekjes, bars en bites groeit zo hard, dat Hellema zich uitbreidt met een nieuwe warehouse. Met de toevoeging van nieuwe rekken, betere systemen en extra opslagruimte ontstonden nog meer mogelijkheden voor Hellema. De bouw van het warehouse symboliseert de groei en ontwikkeling voor het hele bedrijf.  

2024 
Uitbreiden van het assortiment door nu ook pasta’s en toppings te verkopen
Nieuwe creaties in het assortiment: pasta’s en toppings! De bekende speculooskoekjes en vrolijke Smoeltjes vragen om nog meer zoet gezelschap. In 2024 breidt Hellema het assortiment uit met pasta’s en toppings. Hiermee worden de koekjes naast onmisbaar als tussendoortje, ook onmisbaar bij de lunch en het dessert.  

Nieuws & Media

Ontmoet Rinco, pientere productieplanner

Rinco Swart (30), houdt van puzzelen. En dat…

Ontmoet Hendrik Ernst, gepassioneerd elektromonteur

Storing? Dan is elektromonteur Hendrik Ernst Olivier (35) nooit…

Ontmoet Ludo, enthousiaste inkoper verpakkingen

Ludo de Vries (35) begon ooit bij Hellema…

Ontmoet Rianne en Petra, de dames van lijn 5

Beter een goede collega dan een verre vriend,…

Lees meer nieuws
Ontdek meer!