Rinco Swart (30), houdt van puzzelen. En dat mag hij in zijn werk als productieplanner gelukkig volop doen. Loopt het ergens spaak in productie? Dan heeft dit gevolgen voor het hele proces. Een baan waarvan je met recht kunt zeggen dat er veel verschillende lijntjes
samenkomen dus!

Verliest het geheel nooit uit het oog

Als productieplanner is Rinco een soort, bescheiden en nuchter, middelpunt van de organisatie. “Verkoop levert bij mij aan wat ze nodig hebben, daarna stem ik met de rest van de organisatie af wat daar allemaal voor nodig is. Welke verpakkingen, welke grondstoffen.” Hij kijkt vervolgens niet alleen naar de benodigde machines, materialen en ingrediënten. Ook de planning verliest hij nooit uit het oog. “Daarbij komt natuurlijk de beschikbaarheid van machines kijken maar ook de bezetting van het personeel. Door dit goed op elkaar af te stemmen, komt de bakkerij nooit stil te staan en blijft alles op rolletjes lopen.” 

Daarvoor schakelt Rinco met name met verkoop en productie. “Die staan continu aan mijn bureau en probeer ik dan natuurlijk beide zo goed mogelijk te helpen”, grapt hij vriendelijk. 

Als je niet op tijd bent, loopt het vast 

De productie in goede banen leiden, is een hele puzzel. “Als één ding niet draait, dan kunnen meerdere lijnen vast komen te zitten.” En bij Hellema zijn dat er nogal wat. Er zijn meerdere lijnen en duizenden combinaties mogelijk. “Ik vergelijk het zelf wel eens met het centraal station Utrecht,” legt Rinco uit. ”Dat is een ontzettend druk knooppunt, waar je regelmatig wissels moet omzetten. Als je dat niet op tijd doet, dan loopt het hele netwerk vast.” En wachten op de trein, of in dit geval de juiste biscuits, bars en bites, dat wil je natuurlijk liever niet. 

Is oplossingsgericht

Soms gaat er natuurlijk iets anders dan gedacht in productie. Niks menselijks is ook Hellema vreemd. Gelukkig komt dat niet vaak voor en werken de teams goed samen. Rinco: “We zijn geen eilandjes en zijn goed op elkaar ingespeeld. Als er eens iets misgaat, dan kijken we er met z’n allen naar. Dan zijn we allemaal heel oplossingsgericht.” 

Dat oplossingsgericht denken is iets wat Rinco bij Hellema ook echt heeft geleerd. “Dat iets niet kan, kan ook onderdeel van de oplossing zijn. Dat is iets wat ik heb moeten leren. Anders blijf je naar een probleem staren en komt er geen oplossing voor. Soms willen mensen iets, maar dan is het niet mogelijk op de lijnen die al lopen. Dan leggen we de voor- en nadelen voor een proces bij elkaar. Gelukkig kan het negen van de tien keer wel.” 

Kreeg een onverwachte rol

Rinco lijkt echt geboren voor zijn rol als productieplanner. En toch had hij nooit gedacht in deze functie terecht te komen. “Ik solliciteerde acht jaar geleden op de functie van systeembeheerder. Maar toen vroeg Hille (red. Directeur Hellema) tijdens het sollicitatiegesprek of ik het leuk vond om productieplanner te worden.”, legt hij uit. Daar stond hij wel even van te kijken. “Ik wist daar niks vanaf, maar hij zei ‘dat leer je wel’.” En dat bleek in de praktijk absoluut het geval. ”Acht jaar later zit ik hier nog steeds!”

Wil jij ook vol vertrouwen aan de slag in een nieuwe functie? 

Solliciteer dan op één van de openstaande vacatures.

Nieuws & Media

Maar liefst 17 jubilarissen 40 jaar in dienst bij Hellema

In Hallum is er reden voor een feestje!…

Ontmoet Rinco, pientere productieplanner

Rinco Swart (30), houdt van puzzelen. En dat…

Ontmoet Hendrik Ernst, gepassioneerd elektromonteur

Storing? Dan is elektromonteur Hendrik Ernst Olivier (35) nooit…

Lees meer nieuws
Onze beloften
Duurzaam Van groene energie tot verpakking
One-stop shop Al je wensen uit één bakkerij
Natuurlijk Altijd de beste ingrediënten
Behoud van kwaliteit Ieder koekje doet ertoe
Veiligheid Check, check, dubbel check
Nederlands Van Hollandse bodem